Turvapaikka uutisissa : mediakatsaus 2015–2020

Asunta, Maria & Seppänen, Erkki: Turvapaikka uutisissa : mediakatsaus 2015–2020. Turku, Kovasana kustannus, 2020. 438 s.

​Toimittaja-kirjailija Maria Asunta ja kielitieteilijä-muusikko Erkki Seppänen käsittelevät ja analysoivat turvapaikkapolitiikkaan ja sen oheisilmiöihin liittyvää uutisointia viimeisen viiden vuoden ajalta. Uutisoinnin tarkastelu alkaa hieman ennen turvapaikanhakijoiden poikkeuksellisen laajaa hyökyä Eurooppaan syksyllä 2015. Teos on ensimmäinen kattava teos turvapaikkauutisoinnista ja kokoaa turvapaikka-asian käsittelyn niin valta- ja vaihtoehtomedioiden kuin sosiaalisen median näkökulmista.

Asunnan ja Seppäsen teos etenee osittain kronologisesti, osittain teemoittain ja tiivistää tarkastelun kohteena olevan ajan ilmiöt ja puheenaiheet. Kirjoittajat lainaavat käyttämiään uutisia sanatarkasti ja esittävät huomioita varsinkin valtamedian toiminnasta. Kirjan keskeinen sanoma on, että nimenomaan rationaalisen analysoinnin puute on ollut ongelma turvapaikkauutisoinnissa.

Turvapaikkakriisi ja sen käsittely mediassa aiheuttivat suomalaisten kesken etääntymistä eri ryhmien välillä. Polarisaation myötä ihmisten kielenkäyttö on alkanut erkaantua ja sanat saattavat tarkoittaa eri asioita. Sanojen merkitys ja välinpitämättömyys sanojen eroista on eräs asia, johon teoksen kirjoittajat ovat kiinnittäneet huomiota.

Kirjoittajat ovat pyrkineet tuomaan teokseensa ripauksen kaunokirjamaisuutta luomalla tekstiin fiktiivisen Alex-nimisen hahmon, joka ei tunteile, vaan tarkastelee tapahtumia ja uutisia objektiivisesti. Alexin osuus jää tekstissä kuitenkin suhteellisen vähäiseksi.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 25.2.2021 9.00
Muokattu 2.3.2021 11.27