Väinö Voionmaa : puolue- ja geopoliitikko

Väinö Voionmaa : puolue- ja geopoliitikko

Lähteenmäki, Maria: Väinö Voionmaa: puolue- ja geopoliitikko. Historiallisia tutkimuksia 264. Helsinki, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2014. 517 s.

​Poliittisen historian tutkimusalaan kuuluva kirja ei ole perinteinen elämänkerta. Teos keskittyy esittelemään ja arvioimaan Väinö Voionmaan poliittista ajattelua ja toimintaa hänen rajoja ja alueita koskevista näkemyksistään.

Lähteenmäki tarjoaa teoksessaan mielenkiintoisia analyysejä Voionmaan "rauhanomaisesta" Suur-Suomi-kutsumuksesta, hänen panoksestaan Tarton rauhanneuvotteluissa, Voionmaasta natsi-Saksan suuntautuneen politiikan vastustajana ja oppositioasemastaan SDP:ssä.

Käsillä oleva tutkimus Suomen historiasta kuvaa konkreettisesti, miten monimutkaista, työlästä, pitkäjänteistä ja epäitsenäistä pienen valtion on ulkoisten ja sisäisten jännitteiden ristipaineessa saavuttaa täysivaltaisuus ja ylläpitää sitä omaehtoisesti. Tarve liittoutua ja hakea turvaa suurista ystävistä on ollut ja on yhä syvällä itsenäisen Suomen poliittisen toiminnan rakenteissa.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 9.6.2014 9.00
Muokattu 15.9.2015 11.26

 Tutustu myös