Vakooja ja petturi : kylmän sodan tärkein vakoiluoperaatio

Macintyre, Ben: Vakooja ja petturi : kylmän sodan tärkein vakoiluoperaatio. Atena, 2020, 458 s.

​Oleg Gordijevski teki menestyksekkään uran KGB:n vakoilijana mutta ryhtyi vuonna 1974 Tanskassa kaksoisagentiksi, joka välitti arvokasta kylmän sodan tietoa Britannian tiedustelupalvelulle. Hengenvaarallinen yhteistyö jatkui kymmenen vuoden ajan, kunnes Moskovan epäilykset heräsivät ja Gordijevski salakuljetettiin Suomen kautta Lontooseen. Hän asuu yhä turvatalossaan ympärivuorokautisessa valvonnassa, sillä Putinin Venäjä ei ole unohtanut Neuvostoliiton aikaista petosta.

Kokenut toimittaja ja tiedusteluhistorioitsija Ben Macintyre on koonnut Gordijevskin hämmästyttävän tarinan vetäväksi tietokirjaksi. Teos perustuu julkaistuihin lähteisiin ja haastatteluihin, ennen muuta päähenkilö Gordijevskin myötävaikutukseen. Tiedustelupalvelujen arkistoaineistot eivät vielä ole olleet tekijän käytössä.

Ranskalainen tv-fiktio Le Bureau on tehnyt vakoilun varjomaailmaa tunnetuksi suomalaisillekin. Klassiset tiedusteluteemat ja jännitteet ovat läsnä myös Gordijevskin tositarinassa, älypuhelimet ja tietoverkot vain puuttuvat.


Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 14.9.2020 15.00
Muokattu 14.9.2020 15.00