Vanishing ice : glaciers, ice sheets, and rising seas

Gornitz, Vivien: Vanishing ice : glaciers, ice sheets, and rising seas. New York, Columbia University Press, 2019. 381 s.

​Teos on selkeästi kirjoitettu perusteellinen kuvaus kryosfäärin merkityksestä maapallolle. Se käsittelee niin jäätiköitä, lunta kuin ikiroutaa, niiden linkittymistä toisiinsa ja niissä tapahtuneita muutoksia yhä kiihtyvän ilmastonmuutoksen seurauksena. Sulavan jään vaikutukset ovat valtavat ja näkyvät ihmisten elämissä ympäri maailmaa esimerkiksi inuiittien perinteisten elämäntapojen muutoksissa, Andeilta katoavien jäätiköiden vaikutuksissa perulaisten maanviljelyyn, nousevien merivesien luomissa pakolaisissa sekä mineraali- ja kaasurikkauksissa, joita sulava jää paljastaa.

Gornitz nojaa runsaaseen dataan, vahvaan tutkimustietoon ja useiden eri tutkijoiden arvioihin antaakseen mahdollisimman kattavan kuvan katoavan jään seurauksista.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 30.12.2020 15.30
Muokattu 30.12.2020 15.48