Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan kirjaston tietopaketti kertakäyttömuovidirektiivin täytäntöönpanosta

Julkaistu 24.11.2021 10.10

Eduskunnan kirjaston tietopaketti kertakäyttömuovidirektiivin täytäntöönpanosta

Kertakäyttömuovidirektiivin täytäntöönpano etenee

Muovijäte on maailmanlaajuinen ongelma. Esimerkiksi suuri osa Euroopan unionin rannoille kertyvästä muoviroskasta on kertakäyttöistä muovia. EU haluaa osaltaan vastata tähän haasteeseen direktiivillä (EU) 2019/904.

Tämä niin sanottu SUP-direktiivi (SUP = single-use plastics) pyrkii ehkäisemään ja vähentämään kertakäyttöisten muovituotteiden vaikutusta ympäristöön ja ihmisten terveyteen. Lisäksi direktiivillä halutaan edistää esimerkiksi kiertotaloutta, innovatiivisia liiketoimintamalleja ja sisämarkkinoiden tehokasta toimintaa.

Kertakäyttömuovidirektiivin kansallista täytäntöönpanoa valmistelee ympäristöministeriö. Direktiivissä määriteltyjä tuotekieltoja (5 artikla) ja merkintävaatimuksia (7 artikla) on tullut soveltaa jäsenmaissa 3.7.2021 alkaen. Suomessa artiklat saatettiin voimaan jätelain muutoksella (714/2021) ja valtioneuvoston asetuksella (771/2021).

Siitä lähtien jäsenmaissa ei ole myöskään saanut tuoda markkinoille esimerkiksi kertakäyttömuovista valmistettuja pillejä, vanupuikkoja, ruokailuvälineitä tai oxo-hajoavasta muovista valmistettuja tuotteita. Muihin muovituotteisiin tulee merkitä, miten ne hävitetään tai millaista loppukäsittelyä tulee välttää. Lisäksi kuluttajille on kerrottava tuotteen sisältämästä muovista ja sen haitallisista ympäristövaikutuksista, mikäli tuotetta ei käsitellä asianmukaisesti.

Direktiivin voimaan saattamista jatketaan kevätistuntokaudella 2022 antamalla eduskunnalle muun muassa hallituksen esitys jätelain muuttamisesta.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut hankkeesta tietopaketin. Tietopakettiin on koottu lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, oikeusvertailevaa aineistoa, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja uutisointia. Päivitämme tietopakettia lakihankkeen edetessä. Lisätietoa tietopaketista antaa tietoasiantuntija Sari Koski, puh. 09 432 4493, sähköposti etunimi.sukunimi(@)eduskunta.fi.

Tutustu Eduskunnan kirjaston tietopakettiin kertakäyttömuovidirektiivin täytäntöönpanosta
Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja

Aihealueet
Kirjasto