Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan kirjaston tietopaketti ministereiden karenssia koskevaksi lainsäädännöksi

Julkaistu 17.12.2020 10.15
Muokattu 17.12.2020 10.15

Kuva: Silja Aunola / valtioneuvoston kanslia

Eduskunnan kirjaston tietopaketti ministereiden karenssia koskevaksi lainsäädännöksi

Ministereiden karenssia koskeva sääntely on valmistelussa valtioneuvoston kansliassa. Lainsäädäntö korvaisi virkamieseettisen neuvottelukunnan suosittamat hallituksen jäsenten sitoumukset siinä vaiheessa, kun hallitus järjestäytyy.

Valtion virkamieseettinen neuvottelukunta antoi jo 22.9.2014 suosituksen toimenpiteiksi ministerien siirtyessä toisiin tehtäviin. Neuvottelukunta esitti, että hallituksen järjestäytyessä sen jäsenet sitoutuvat ilmoittamaan aikomuksestaan mahdollisesti siirtyä pois ministerin tehtävästä valtionhallinnon ulkopuolelle.

Pääministeri Sanna Marinin hallituskauden alussa 10.12.2019 valtioneuvosto teki periaatepäätöksen, jonka perusteella valtioneuvoston jäsenet sitoutuvat vapaaehtoisesti ilmoittamaan pääministerille ja valtion virkamieseettiselle neuvottelukunnalle aikomuksestaan siirtyä muihin tehtäviin.

Ministereiden karenssia koskevan lainsäädännön valmistelu on myös pääministeri Marinin hallitusohjelmassa ja valmistelu on nyt käynnissä valtioneuvoston kansliassa. Uudella lainsäädännöllä on tarkoitus korvata virkamieseettisen neuvottelukunnan suosittama sitoumus.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut hankkeesta tietopaketin. Tietopakettiin on koottu lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, oikeusvertailevaa aineistoa, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä uutisointia. Päivitämme tietopakettia lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista: johtava tietoasiantuntija Kristiina Hakala, puh. 09 432 3471, sähköposti etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Tutustu Eduskunnan kirjaston tietopakettiin Ministereiden karenssi
Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja

Aihealueet
Kirjasto