Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan kirjastolta tietopaketti koronapassista

Julkaistu 22.9.2021 8.20
Muokattu 22.9.2021 8.20

Eduskunnan kirjastolta tietopaketti koronapassista

Hallitus on eilen, 21.9.2021, antanut eduskunnalle esityksen EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisesta käytöstä eli koronapassista.

​Kansallisen koronapassin tavoitteena on vähentää fyysisiin kokoontumisiin liittyviä koronavirustartuntoja ja edistää yhteiskunnan terveysturvallista avaamista. Koronapassin tavoitteena on myös helpottaa sellaisten alojen toimintaa, jotka tällä hetkellä kärsivät eniten rajoituksista tai joiden toimintaan asetettaisiin lisärajoituksia tautitilanteen pahentuessa.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että vaihtoehtona valtioneuvoston, aluehallintoviranomaisten ja kuntien asettamille koronarajoituksille rajoitusten kohteina olevat toimijat, kuten elinkeinonharjoittajat, voisivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Käytännössä koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on jo nyt saatavilla kansalaisten terveystietoja ja reseptejä sisältävässä verkkopalvelusta Omakannasta. Jatkossa Omakannassa olevaa EU:n koronatodistusta voisi käyttää sisäänpääsyn edellytyksenä mm. ravintoloissa, yökerhoissa, sisäliikuntatiloissa ja erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Koronapassia voisi edellyttää vain silloin, kun kyseistä tilaa tai tilaisuutta koskevia rajoituksia on voimassa.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut lakihankkeesta tietopaketin. Tietopakettiin on koottu muun muassa lakiuudistuksen valmisteluun liittyviä virallisaineistoja, oikeusvertailua sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja uutisia. Tietopakettia päivitetään lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista antaa johtava tietoasiantuntija Erika Bergström, puhelin 09 432 3402 tai sähköposti etunimi.sukunimi@eduskunta.fi.

Tutustu tietopakettiin Koronapassi

Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja

Aihealueet
Kirjasto