Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Ravintoloiden väliaikaista sulkemista ajava hallituksen esitys valiokuntien käsittelyyn

Julkaistu 2.3.2021 17.50
Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja, työministeri ja pääministeri katsovat kohti puhemiestä, joka ei näy kuvassa.

​Työministeri Tuula Haatainen esitteli hallituksen esityksen täysistunnossa 2.  maaliskuuta 2021.

Ravintoloiden väliaikaista sulkemista ajava hallituksen esitys valiokuntien käsittelyyn

​Talousvaliokunta ja perustuslakivaliokunta jatkavat ravintoloiden väliaikaista sulkemista koskevan hallituksen esityksen käsittelyä täysistunnon tiistaina käymän lähetekeskustelun jälkeen. Perustuslakivaliokunta antaa esityksestä lausunnon talousvaliokunnalle, jonka mietinnön pohjalta asia palaa täysistunnon "ensimmäiseen käsittelyyn".

Ensimmäisen käsittelyn ajankohta selviää, kun talousvaliokunnan mietintö on valmistunut.

Lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä päätetään täysistunnon toisessa käsittelyssä, joka voi olla aikaisintaan kolmen päivän kuluttua ensimmäisestä käsittelystä.

Talousvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan kokoussuunnitelmiin ja kokousten pöytäkirjoihin voi tutustua valiokuntien sivuilla: talousvaliokuntaperustuslakivaliokunta​.


Haatainen: Lain sisältö olisi käytännössä sama kuin viime keväänä

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) esitteli hallituksen esityksen lähetekeskustelussa. Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) osallistuivat hallituksen puolesta keskusteluun.

Ministeri Haatainen kertoi hallituksen tavoittelevan noin kolmen viikon sulkua ravintoloiden asiakastiloihin samaan tapaan kuin viime keväänä. Ravintolat ja kahvilat voisivat sulun aikana myydä noutoannoksia suoraan asiakkaille tai toimittaa niitä joko itse tai lähettipalvelujen välityksellä asiakkaalle.

Haatainen sanoi esityksen puuttuvan voimakkaasti ravintola-alan elinkeinovapauteen ja vaikuttavan syvällisesti koko sektorin toimintaan.

"Tämän vuoksi hallitus tuo tämän esityksen eduskunnan käsiteltäväksi perustuslain 23 §:ssä säädetyssä järjestyksessä poikkeuksena perusoikeuksiin poikkeusoloissa. Valtioneuvosto on siis arvioinut, että ravintoloiden sulkua ei ole mahdollista toteuttaa normaalilla lailla perusoikeusrajoituksena, vaan se on perusoikeuspoikkeus, jota voidaan käyttää vain poikkeusoloissa", ministeri sanoi.

Valtioneuvosto totesi poikkeusolot eilen yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa.

Ravintoloiden sulku koskisi yrityksiä alueilla, joissa koronavirusepidemia on leviämis- ja kiihtymisvaiheessa. 

Videotallenne keskustelusta

Keskustelu täysistunnon pöytäkirjassa

Lue hallituksen esitys

Hallituksen esityksen HE 22/2021 käsittelytiedot

Aihealueet
Täysistunto