Siirry sisältöön

Tietopaketti laittoman uhkauksen syyteoikeudesta

Julkaistu 11.9.2020 9.00
Muokattu 11.9.2020 9.00

Tietopaketti laittoman uhkauksen syyteoikeudesta

Oikeusministeriössä valmistellaan laittoman uhkauksen muuttamista virallisen syytteen alaiseksi rikokseksi. Hanke on osa laajempia maalittamisen vastaisia toimia.

​Eduskunnan kirjasto on julkaissut aiheesta tietopaketin. Ehdotettu rikoslain muutos koskisi tilanteita, joissa laiton uhkaus kohdistuu henkilöön hänen työ- tai luottamustehtävänsä vuoksi, eikä uhkauksen esittäjä kuulu kyseisen työpaikan henkilöstöön. Muutoksen jälkeen esitutkinta ja syytteen nostaminen edellä kuvatussa tilanteessa ei enää edellyttäisi asianomistajan rangaistusvaatimusta.

Tällä hetkellä syyte laittomasta uhkauksesta voidaan nostaa vain, jos asianomistaja tai erittäin tärkeä yleinen etu sitä vaatii, tai jos uhkauksen esittämiseen on käytetty hengenvaarallista välinettä.

Hanke on osa hallitusohjelman laajempaa tavoitetta turvata resurssit ja osaaminen sananvapautta, viranomaistoimintaa, tutkimusta ja tiedonvälitystä uhkaavan järjestelmällisen häirinnän, uhkailun ja maalittamisen torjunnassa ja selvittämisessä, sekä edistää syrjintä- ja viharikostilanteen systemaattista seurantaa.

Rikoslain laittoman uhkauksen syyteoikeutta koskevaan 25 luvun 9 §:ään ehdotetun muutoksen tarkoituksena onkin suojata laajoja ammattiryhmiä asiattomalta häirinnältä ja laittomilta uhkauksilta. Ehdotettu muutos myös parantaisi uhkailun kohteeksi joutuneiden henkilöiden asemaa ja mahdollisuuksia puuttua työ- tai luottamustehtävien hoitamisen vuoksi koettuun laittomaan uhkailuun.

Hallituksen esitys asiassa on tarkoitus antaa loppusyksystä 2020.

Tietopakettiin on koottu lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, oikeusvertailevaa aineistoa sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja uutisointia. Päivitämme tietopakettia lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista: tietopalvelusihteeri Sannimari Veini, puh. 050 470 5758, sähköposti etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Tutustu tietopakettiin laittoman uhkauksen syyteoikeudesta 

Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja

Aihealueet
Kirjasto