Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Tietopaketti mobiilisovelluksesta koronaviruksen jäljittämiseksi

Julkaistu 4.6.2020 12.55
Muokattu 4.6.2020 12.55

Tietopaketti mobiilisovelluksesta koronaviruksen jäljittämiseksi

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen 22.4.2020 linjaaman hybridistrategian osana koronaepidemian torjunnassa valmistellaan tartuntatautilain muuttamista viruksen jäljittämisessä käytettävän mobiilisovelluksen käyttöönottamiseksi.

​Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tarjoaisi mobiiliteknologiaan perustuvan altistuneiden tunnistusjärjestelmän epidemian tartuntaketjujen jäljittämiseen ja katkaisuun sekä lähikontaktien rekisteröimiseen. Tunnistusjärjestelmä koostuisi mobiilisovelluksesta ja sen taustajärjestelmästä. Kansaneläkelaitos huolehtisi tunnistusjärjestelmän ylläpidosta THL:n lukuun.

Tartuntatautilain väliaikaisen muutoksen olisi tarkoitus tulla voimaan viimeistään 10. elokuuta 2020 ja se olisi voimassa 31. maaliskuuta 2021 saakka.

Sovelluksen käyttö olisi vapaaehtoista ja maksutonta väestölle. Sovellus ja taustajärjestelmä olisivat perusoikeuksien mukaisia. Yksityisyyden ja henkilötietojen suojasta sekä tietoturvaperiaatteiden noudattamisesta huolehdittaisiin.

Mobiilisovelluksen kehittämisessä pyritään siihen, että sovellus tai sen osat ovat yhteentoimivia Euroopan unionin alueella.

Eduskunnan kirjasto on koonnut mobiilisovelluksen käyttöönoton vaatiman tartuntalain muutoksen valmistelusta tietopaketin, jossa on valmisteluaineiston lisäksi asian eduskuntakäsittelyyn liittyviä asiakirjoja, oikeusvertailua, tutkimus- ja kirjallisuuslähteitä sekä uutisointia aiheesta. Päivitämme tietopakettia hankkeen edetessä.

Tutustu tietopakettiin mobiilisovelluksesta koronaviruksen jäljittämiseksi

Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja

Lisätietoa tietopaketista: tietoasiantuntijat Marja Autio ja Annamari Törnwall, sähköposti: etunimi.sukunimi@eduskunta.fi tai Eduskunnan kirjaston tietopalvelu kirjasto.tietopalvelu@eduskunta.fi

Aihealueet
Kirjasto