Laitteet

Itsepalveluautomaatit, asiakastietokoneet, erikoistyöasemat ja muut laitteet sijaitsevat kirjaston palvelukerroksen ja pohjakerroksen asiakastiloissa.

Itsepalveluautomaatit

Voit lainata aineistoa ja palauttaa lainasi itsepalveluautomaateilla. Automaatit ovat kirjaston asiakaspalvelun lähellä.

Kaukolainat ja lukusalilainat käsitellään asiakaspalvelussa.

Asiakkaiden käytettävissä olevat tietokoneet

Asiakastietokoneet on tarkoitettu
– tiedon ja aineiston etsimiseen Eduskunnan kirjaston Selma-kokoelmatietokannasta sekä muista tietokannoista ja tiedonlähteistä
– verkkoaineistojen käyttöön
– tutkimukseen
– sähköiseen asiointiin
– sähköpostin lukemiseen
– tekstinkäsittelyyn.

Asiakastietokoneiden käyttö on maksutonta, eikä niitä tarvitse varata etukäteen. Tietokoneet on varustettu Windows 10 -käyttöjärjestelmällä, Firefox- ja Chrome-selaimilla sekä yleisimmillä toimisto-ohjelmilla (Word, Excel, PowerPoint). Selaimissa on käytettävissä yksityinen selaustila. Omia ohjelmia ei voi asentaa. Voit käyttää tietokoneissa USB-muistitikkuja sekä CD- ja DVD-levyjä. Kuulokkeet saat lainaksi kirjaston asiakaspalvelusta. 

Asiakastietokoneille tallennetut tiedostot poistetaan automaattisesti päivittäin kirjaston sulkemisajan jälkeen sekä aina, kun tietokone käynnistetään uudelleen. Voit esimerkiksi tallentaa tiedostot omalle muistitikullesi tai lähettää ne itsellesi sähköpostin liitteenä. 

Kirjaston henkilökunta neuvoo tietokantojen ja tiedonlähteiden käytössä. Tietokoneiden käyttö on muuten omatoimista.

Erikoistyöasemat

Esteetön työasema

Esteettömän työaseman pöytä on sähköisesti säädettävä. Lisäksi käytettävissäsi on tekstinsuurennustyökalu sekä NDVA-ruudunlukohjelma kuulokkeineen. Muuten työasemassa on samat ohjelmat ja toiminnallisuudet kuin muissakin asiakastietokoneissamme. Työasema sijaitsee lähellä asiakaspalvelua.

Skannerityöasemat

Skannerityöasemilla voit skannata esimerkiksi kirjan tai lehden sivuja ja tallentaa ne pdf-muotoon. Muuten työasemissa on samat ohjelmat ja toiminnallisuudet kuin muissakin asiakastietokoneissamme.

Skanneri-työasemia on kaksi. Toiselle skannerityöasemalle voit varata ajan kirjaston asiakaspalvelusta, toinen on käytettävissä ilman ajanvarausta.

Mikrofilmityöasema

Eduskunnan kirjaston ja arkiston kokoelmiin kuuluu aineistoja, jotka ovat saatavilla mikrofilmeillä. Tällä työasemalla voit lukea mikrofilmattuja aineistoja ja skannata niitä pdf-muotoon. Työasemaan on liitetty mikrofilmiskanneri. Työaseman voit varata kirjaston asiakaspalvelusta, josta voit myös tilata käyttöösi mikrofilmejä. Muuten työasemassa on samat ohjelmat ja toiminnallisuudet kuin muissakin asiakastietokoneissamme.

Eduskunta- ja Finlex-aineistojen työasema

Yhdeltä työasemalta on pääsy vain eduskunnan aineistoihin osoitteessa www.eduskunta.fi ja oikeusministeriön Finlex-palveluun osoitteessa finlex.fi. Työasemalla on oma tulostin, jolla tulostaminen ei vähennä tulostuskiintiötäsi. USB-muistitikkuja tai CD- ja DVD-levyjä ei voi käyttää tällä työasemalla.

Kansalliset digitaaliset kulttuuriaineistot

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin digitaaliset arkistot ovat käytettävissäsi erillisellä työasemalla. Aineistoihin kuuluu radio- ja tv-arkisto, verkkosivujen arkisto sekä digitoituja sanoma- ja aikakauslehtiä. Voit varata työaseman kirjaston asiakaspalvelusta. Työasemalla on oma tulostin, jolla tulostaminen ei vähennä tulostuskiintiötäsi. USB-muistitikkuja tai CD- ja DVD-levyjä ei voi käyttää tällä työasemalla.

Vaalimainoskokoelma

Eduskunnan kirjaston vaalimainoskokoelman käyttöä varten on erillinen työasema, jolla voit selailla kirjaston skannaamia eduskuntavaalien vaalimainoksia vuosilta 1948–2015. Työasemalla ei ole verkkoyhteyttä, eikä siihen voi liittää oheislaitteita. Vaalimainoskokoelman käyttösäännöt

Tulostaminen

Kirjaston pohjakerroksessa on kirjastokortilla toimiva monitoimilaite, johon voi tulostaa asiakastietokoneilta ja jolla voi kopioida. Asiakaspalvelussa kirjastokorttiisi voidaan liittää käyttäjätili, johon kuuluu maksuton kuukausittainen tulostuskiintiö: 100 kopiota, 50 tulostetta ja 50 skannausta kuukaudessa.

Kun olet antanut tietokoneella tulostuskäskyn, syötä kirjastokorttisi numero, ja työ tulostuu monitoimilaitteeseen saman tien. Käytettävissäsi on myös suojattu tulostus, jossa työ vapautetaan monitoimilaitteen ääressä salasanan avulla.

Jos tilaat kopioita kirjastosta, ne ovat maksullisia. Kirjaston palvelumaksut

Lähiverkko

Kirjaston tiloissa on suojaamaton langaton verkko (Wi-Fi). Verkko on tarkoitettu tutkimustyötä, opiskelua ja muuta tiedonhankintaa varten. Voit kirjautua verkkoon omalla kannettavalla tietokoneellasi tai mobiililaitteellasi.

Kirjautumalla eduskunnan lähiverkkoon voit käyttää kirjaston hankkimia verkkotiedonlähteitä.

Lähiverkon käyttäjätunnuksen, kuukausittain vaihtuvan salasanan ja käyttöohjeet saat kirjaston asiakaspalvelusta.​

​Käyttöpolitiikka

Internet-selailussa ei käytetä sisällönsuodatusta. Verkkosivujen selaamisliikenteestä estetään liikenne, joka sisältää viruksia, haittaohjelmia tai suoritettavia ohjelmia. Kun suljet selaimen, selaushistoria tyhjentyy. Asiakastietokoneille tallennetut tiedostot poistetaan automaattisesti päivittäin kirjaston sulkemisajan jälkeen sekä aina, kun tietokone käynnistetään uudelleen.

Selma-kokoelmatietokannan ja Finna-palvelun tietosuojakäytännöt
Tietosuojaselosteet