Viimeksi julkaistu 27.11.2021 15.09

Kirjallinen kysymys KK 614/2018 vp 
Satu Taavitsainen sd 
 
Kirjallinen kysymys Esperi Caren laiminlyöntien korvaamisesta

Eduskunnan puhemiehelle

Yksityisen yrityksen Esperi Caren hoivayksiköissä on laiminlyöty vanhusten hoitoa niin vakavalla tavalla, että Valvira sulki Kristiinankaupungissa toimineen Esperi Hoivakoti Ulrikan toiminnan. Valviran mukaan yksityinen hoivakoti vaaransi hyvin vakavalla tavalla asiakasturvallisuutta. Valvira tutkii parhaillaan koko Esperi Caren toimintaa. Ongelmatapauksia on tullut tietoon kymmenistä eri yksiköistä. Valvira on vahvistanut, että yhden ihmisen epäillään kuolleen viime syksynä Esperin hoivakoti Ulrikassa hoitovirheen takia. 

Palvelu- ja hoivakodeissa asumisen omavastuu maksaa vanhuksille todella paljon, jopa tuhansia euroja kuukaudessa. Asukkailta laskutetaan erikseen asuminen, hoito ja ateriat ym. palvelut. 

Kuluttajansuojaan kuuluu, että palvelun on sisällöltään vastattava sitä, mitä on sovittu. Todistettavasti on nyt osoitettu, että palvelu Esperi Caren hoivayksiköissä ei ole ollut sovitun mukaista. Palvelussa on selkeästi tapahtunut virheitä, ja se ei ole vastannut tietoja, joita siitä on etukäteen annettu sopimusta tehtäessä sekä palvelua suorittaessa. Esperi Care on laiminlyönyt velvollisuutensa ja ollut piittaamaton.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aiotaanko Esperi Carelta vaatia rahallisia korvauksia vanhuksille? 
Helsingissä 1.2.2019 
Satu Taavitsainen sd