Genomilaki
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lakia Genomikeskuksesta ja genomitietojen käsittelyn edellytyksistä. Lain tarkoituksena on tukea genomitiedon vastuullista, yhdenvertaista ja tietoturvallista käyttöä ihmisten terveyden hyväksi.
Uudella lainsäädännöllä on tarkoitus perustaa Suomeen Genomikeskus, joka olisi genomitietojen käyttöä ja geneettisiä analyysejä koskevien asioiden kansallinen asiantuntijaviranomainen. Genomikeskus ylläpitäisi kansallista genomitietorekisteriä. Genomitietoa tuotetaan biopankkitoiminnassa sekä terveydenhuollossa, josta ne tallennettaisiin genomitietorekisteriin. Genomitietoa olisi laissa säädetyin rajatuin edellytyksin mahdollista hyödyntää potilaiden hoidossa sekä tieteellisessä tutkimuksessa.
Genomilakia on valmistelu pitkään ja kyseessä on monimutkainen lakikokonaisuus, jolla on kytkös perustuslakiin ja ihmisten perusoikeuksiin. Genomilaki oli tarkoitus toteuttaa vaalikaudella 2015–2018, ja ensimmäinen luonnos hallituksen esitykseksi julkaistiin kesäkuussa 2018. Hallituksen esitys ei kuitenkaan edennyt eduskuntaan menneen vaalikauden aikana.
Sosiaali- ja terveysministeriössä on tällä vaalikaudella jatkettu lakiehdotuksen valmistelua ja uusi luonnos genomilain hallituksen esitykseksi julkaistiin toukokuussa 2019. Tämä hallituksen esityksen luonnos oli lausunnoilla 9.5.–5.7.2019 välisenä aikana.
Aikaisemman lausuntopalautteen ja muun lainvalmistelun nojalla on todettu, että erityisesti genomirekisteriin liittyvät seikat vaativat vielä lisävalmistelua. Tästä johtuen genomitietoon liittyvä lainvalmistelu on ministeri Krista Kiurun tekemällä päätöksellä päätetty vaiheistaa kahteen rinnakkain valmisteltavaan lakiesitykseen.
Lokakuussa 2021 julkaistiin ensimmäinen lakiesitys: luonnos hallituksen esitykseksi Genomikeskuksesta ja terveyteen liittyvän geneettisen analyysin suorittamisen edellytyksistä. Ehdotetussa laissa säädettäisiin Genomikeskuksesta ja sen tehtävistä. Genomikeskus olisi hallinnollisesti osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta, mutta toimisi siitä itsenäisenä kansallisena asiantuntijaviranomaisena. Ehdotettu laki sisältäisi myös säännökset terveyteen liittyvän geneettisen analyysin suorittamisen edellytyksistä. Hallituksen esityksen luonnos oli lausunnoilla 8.10.2021–3.12.2021. Lainsäädännön arviointikeskus antoi 24.5.2022 lausuntonsa hallituksen esityksen luonnoksesta.
Jälkimmäiseen, myöhemmin julkaistavaan lakiesitykseen on tarkoitus sisällyttää genomirekisteriä koskeva sääntely. Myös tästä lakiesityksestä tullaan järjestämään lausuntokierros.
Hallituksen esitys
HE 110/2022 vp laiksi Genomikeskuksesta annettiin eduskunnalle 30.6.2022.