Muita aineistoja
Näin lakeja tehdään Suomessa
Näin lakeja tehdään Suomessa
Eduskunnan tärkein tehtävä on säätää lakeja. Lain tekemisessä on monta eri vaihetta. Klikkaa aineisto auki vaihe vaiheelta ja katso, miten laki syntyy. Aineisto sopii käytettäväksi yhdessä yllä olevan Lainsäädännön kiemuroita – miten laki syntyy? -videon kanssa.
Nuorten parlamentti
Nuorten parlamentti on tarkoitettu vain kouluille. Toimintaan osallistuvat peruskoulun päättöluokkien oppilaat ja usein toiminta tapahtuu koulujen parlamenttikerhoissa. Kerhotyöskentely huipentuu kerran kahdessa vuodessa eduskunnassa pidettävään Nuorten parlamentin täysistuntoon.
Parlamenttikerhoissa tutustutaan demokratian avainkysymyksiin, ajankohtaisiin teemoihin sekä siihen, miten nuoret voivat vaikuttaa ja osallistua. Kerholaiset pureutuvat myös eduskunnan toimintaan ja politiikkaan. Lainsäätäjille puolestaan Nuorten parlamentti tarjoaa mahdollisuuden kuulla nuoria.
Nuorten eduskunta -sivustolta löydät kootusti nuorille suunnattua tietoa eduskunnasta ja sen toiminnasta.
Vierailulle eduskuntaan
Tule opastetulle kierrokselle Eduskuntataloon
Opastettu kierros kestää 45 minuuttia ja sen aikana ryhmäsi tutustuu Eduskuntataloon ja eduskunnan toimintaan.
Varaa etävierailu eduskuntaan
Etävierailu eduskuntaan kestää noin 45 minuuttia ja se toteutetaan Teams-yhteyden välityksellä. Etäopastus käsittelee eduskunnan toimintaa, erityisesti lainsäädännön prosessin perusteita ja kansanedustajien työtä.
Tee virtuaalikierros Eduskuntatalossa
Eduskuntataloon on mahdollista tutustua virtuaalisen 3D-kierroksen avulla. Eduskuntatalon virtuaalinen 3D-kierros tapahtuu omatoimisesti. 3D-kierroksella pääsee tutustumaan muun muassa täysistuntosaliin, valtiosaliin, kahvilaan ja yleisölehtereille.
Parlamenttikierros
Parlamenttikierros – kokemustietoa kansanvallasta. Pyydä entinen kansanedustaja vierailulle. Yli 90 entistä kansanedustajaa eri puolilta Suomea ovat valmiit vierailemaan kouluissa ja oppilaitoksissa ja osallistumaan koulujen demokratiakasvatukseen. Parlamenttikierrokset toteuttaa Veteraanikansanedustajat ry.
Valiokuntasimulaatio
Toteuta oppilaiden kanssa
valiokuntasimulaatio. Valiokuntasimulaatio on yläkoululaisille suunnattu toiminnallinen, oppilaita osallistava ja oppiainerajat ylittävä demokratiakasvatuksen simulaatiomalli, jossa oppilaat harjoittelevat "kansanedustajana" toimimista. Simulaation ovat suunnitelleet Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Marja-Riitta Takala.
DIGIDEMO
DIGIDEMO on digitaalinen oppimisympäristö, joka yhdistää lukion uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen osa-alueet Euroopan neuvoston demokratiakompetensseihin. Oppimisympäristökokonaisuus jakaantuu viiteen erilliseen episodiin, joista kukin käsittelee yhtä lukion laaja-alaista osaamisaluetta. DIGIDEMO-hankkeen Episodi 3 Eduskunta käsittelee eduskuntaa. Eduskunta-episodiin voi tutustua hankkeen kotisivuilla.
Lisätietoja DIGIDEMO-hankkeesta ja sen toteuttajista.
Suomen valtiopolitiikan pitkä kaari
Suomen valtiopolitiikan pitkä kaari -verkkoteoksessa tarkastellaan maamme historiallisia vaiheita, tasavallan vaikeaa alkua sisällissodan jakaessa kansakuntaa, parlamentarismin kasvukipuja seuraavilla vuosikymmenillä, selviytymistä sota-ajoista ja paluuta arkeen, nykyisten valtasuhteiden muutosten taustaa sekä viriävää arvokeskustelua ja varautumista tulevaisuuden haasteisiin. Verkkoteos perustuu Pekka Hallbergin ja Tuomo Martikaisen kirjoittamaan kirjaan.